top of page

За Анталия

Анталия е град на средиземноморското крайбрежие на Турция и пети по големина в страната, административен център на едноименния вилает Анталия. Туризмът е основно перо в икономиката на града и в частност на република Турция, а едноименното международно лeтище е една от портите на Турция за развитие на международния туризъм.
 

Анталия е заобиколена от високи планини и средиземноморското крайбрежие, което го прави рай за туристите. Районът е изпълнен с множество археологически и исторически обекти.
 

Града е основан през І в. сл.Хр. от цар Атал II, който кръщава града на себе си - Аталия. През ХІV в. мароканският пътешественик Ибн Батута, пише, че Анталия е най-красивият град, който може да се види. В днешно време посетителите на този рай лесно могат да разберат защо. Тези, които пък търсят нещо повече от традиционна почивка в Турция, а именно да се отдадат на културен туризъм, с екскурзии до останките от античните градове в региона и така да се потопят в историята на Анталия, няма да останат разочаровани.

По крайбрежието на вилаета има безброй плажове, които могат да задоволят и най-капризните гости на курорта.

Днешна Анталия е смесица между модерен метрополис и старомодно малко градче. В Калейчи (старият квартал на Анталия), туристите могат да усетят истинският дух на града. Това е оазис с малки джамии и реставрирани дървени османски къщички. Пристанището на Анталия пък е прекрасно място за отмора, където човек може да се наслади на невероятната гледка и множеството лодки в някое от множеството уютни кафенета и барове.
 

В пещерата Карайн (Karain), която се намира на север от града, могат да се видят останки от най-старото селище в Турция.

           Великолепните водопади Дюден се намират на около 10 километра разстояние от североизточния плаж на Анталия и до тях може да се стигне лесно и безпрепятствено с градски транспорт или с кола под наем. Водите на река Дюден се спускат от по-високо разположено плато на планината Тавър върху по-ниско плато, което е в непосредствена близост до Анталия.  Поради наличието на твърди съставки във водата, високо количество на вулканичен туф и минерали се е формирало речно корито, което наподобява на пещера под водата.

         Когато туристите си платят входна такса, те преминават  през прекрасен озеленен парк с ботаническа градина и с открити маси и удобни пейки около тях, които са идеалното място за романтичен пикник.

 

Аквапаркът  ''Дедеман'' има репутацията на най-големия воден парк в целия Среден Изток и е идеалният избор за почивка на цялото семейство. Той разполага с огромен брой внушителни водни пързалки, а също така и с приятни кътчета, подходящи за релаксация, плаж и вечеря. До аквапарка се стига с автобус, който редовно извозва желаещите от Fevzi Cakmak Caddesi и Lara Plaji.
 

Един от най-добрите начини за забавление в Анталия е посещението на плажния парк, който включва делфинариум и аквапарк. Тук туристите могат да се скрият от жарките лъчи на турското слънце и да се спуснат по вълните на огромните водни пързалки, чиято дължина достига до 100 метра. Част от същия увеселителен комплекс е и делфинариумът, който е главна туристическа атракция в града. Той предлага редовни представления, които включват изпълнения на делфини, морски лъвове и дори бели китове.
 

Понякога споменаван като ''Перга'' или ''Пергай'', древният град Перге се счита, че датира от 4-век пр. Хр, дори от по-рано. Градът е разположен върху висок хълм, който се намира извън Анталия. Той е имал голямо значение по време на Римската империя и се вярва, че е бил дом на най-старите християнски общества в Мала Азия. Перге е на разстояние 15 километра от Анталия, а прекрасните древни руини и археологически атракции, с които той разполага,  заслужават да се видят. Храмът на Артемида е особено впечатляващ, заедно с театъра, църквите, палестрата (гръцко училище за борба) и акропола, който е построен през бронзовата епоха.
 

Древният град Фаселис датира от 6-ти век и е използван от Александър Велики като военна база през зимата. Останалите руини от града подсказват, че там е имало храмове, театри, аркади, амфитеатър и акведукт, а също и малък музей.
 

Голяма част от терена, който се намира около района на Анталия, е зает от варовикови формации. Като най-забележителни от всички са двете, разположени в северозападната част на града. Посетителите могат да направят разходка до намиращите се в околността извори Kirkgöz и Pinarbasi и със сигурност ще останат  впечатлени от естествената природна красота на тези ерозирали формации, както и от успокояващите звуци на водата.
 

Анталия предлага множество и разнообразни места за разходка за туристите, които биха искали да разнообразят почивката си в Турция извън хотелските комплекси.

map_resorts_turkey.jpg
bottom of page