top of page

Гърция 

Обикновено Гърция се асоциира със слънчева лятна почивка на някой екзотичен остров или красив курорт. Действително южната ни съседка предлага едни от най-добрите условия за незабравима почивка и заслужено се нарежда сред първите топ дестинации за лятна почивка в Европа.

Чисти плажове, кристална вода, студено узо, вкусна и прясна средиземноморска риба – така накратко може да се опише лятната почивка в Гърция. Поради близостта й до България съвсем спокойно може да се организира почивка със собствен транспорт. Изборът на дестинация в Гърция е богат – от Солун, през китните курорти на някой от красивите ръкави на Халкидики, до Кавала или остров Тасос. Няма как да се пренебрегнат прочутите красиви острови – Корфу, Санторини, Закинтос, Крит, Лесбос, Родос, които предлагат вълшебни условия за незабравима почивка в Гърция.
 

Гърция е разположена на площ от приблизително 132 000 кв. км. и се намира в Югоизточна Европа. Нейна столица е Атина. На изток страната граничи с Турция, на юг и запад бреговете й се мият от топлите води на Средиземно море, а на север границите я разделят от Албания, Македония и България. Към територията на страната принадлежат над 200 острови, живописно разположени в Егейско, Средиземно и Йонийско море. Най-прочути между тях и водещи туристически дестинации са островите Тасос, Корфу, Санторини, Родос, Крит.
 

Населението наброява близо 10,7 млн. души, като приблизително 96% са гърци. Над 97% от населението е християнско, като най-много преобладават православните християни. Официалният език е гръцкият.
 

Ако сте на почивка в Гърция няма как да не опитате прясна риба, калмари и октопод в някоя кокетна таверна.  Приятно ще Ви изненада и „гръцката мусака“, която е почти като българската и много често се водят спорове дали родината й е именно там.  Друго любопитно основно ястие, което се приготвя обикновено на Великден е „Kokoretsi“ – печено агнешко, поднесено с много лимон. За любителите на алкохолните напитки освен прословутото узо е задължителна да се опита и конякът „Metaxa“.
 

Излъчваща хаос, драма, трагедия и демокрация, Гърция предоставя невероятни условия за една пълноценна и незабравима лятна почивка, която ще задоволи и най–капризния свой гост.

bottom of page