top of page

За Айвалък

      Айвалък е любим семеен курорт на турците. Сгушен сред маслиновите дръвчета край кристално чистите води на Егейско море, това градче все още е недокоснато от западния туризъм. В малките и китни ресторантчета в курорта все още е запазен автентичният вкус на традиционната турска кухня. Това е и основната причина Айвалък да е един от любимите курорти на турците. Чужденци почти няма - с изключение на българи и сърби.  Летният сезон започва малко по-късно – началото на м. юни и съответно приключва по-рано – около средата на м. септември.

      В района на Айвалък има близо 2 милиона маслинови дръвчета и е може би най-голямата маслинова градина в света. Производството на зехтин е основен поминък на местното население и е задължително да си купите поне една бутилка зехтин от Айвалък, който  има славата на най-доброто олио в света.

      Градът се намира между Троя и Пергамон, а само на час път с ферибот е красивият гръцки остров Лесбос. Айвалък пази красотата на античното си минало, из уличките му кипи ориенталски живот, но гръцкото население в града е запазило правото си да го населява даже по времето на Османската империя, като само на няколко турски чиновници е позволено да живеят в гръцката общност. Айвалък дълго време е носил гръцкотото име - Кидония. През 1891 г. тук живеят около 21 000 гърци и само 180 турци. В края на 18 век получава статут на самоуправляващ се гръцки град в рамките на Османската империя. Кидония е център за добив на маслини, за производство на кожи и търговия. Заради тези дейности тук отварят консулства големи страни като Германия, Франция и Холандия. Безгрижният живот обаче секва през 1821 г., когато Айвалък е разрушен по време на гръцката освободителна война. Градът така и не успява да възвърне стария си блясък дори и след пълното му възстановяване. През 1922 г. Гърция и Турция правят размяна на населението. Гърците от Айвалък се преселват на остров Лесбос, а турската общност там заема мястото им в Айвалък. И до днес в курорта може да се чуе гръцка реч, най-вече на остров Джунда. По улиците можете да чуете и босненска реч, тъй като в тази част през 1908 г. са се заселили бежанци от Босна и Санджак. Съвременният град е основан през 1929 година, в резултат на подписания в Лозана мирен договор. В Айвалък се преселват турски жители идващи от гръцка Македония, от островите Крит и Лесбос.

      Една от забележителностите на курорта са километричните му плажове с фин пясък и кристално чисти води, които не се помрачават и за секунда от вълни. Най-добрият плаж по цялото северно егейско крайбрежие се намира в курорта Саръмсаклъ. В превод Саръмсаклъ означава „земя на чесъна“. Името му идва от значителната чеснова продукция на региона.


      Остров Джунда е прочут с отличните си рибни ресторанти и таверни, запазения гръцки стил и китните улички, осеяни със заведения и магазини. По-задните улички са пълни с останки от разпадащи се гръцки сгради, сред които огромната църква "Таксиархи". Мостовата връзка превръща острова в полуостров и го прави лесно достъпен за туристите. До там можете да стигнете и с маршрутка от центъра на Айвалък, може да стигенете и с лодка за 15 мин., от пристанището на курорта.

      Заобикалящите Айвалък хълмове са известни като Шейтан Софраси, в превод Трапезата на дявола. Най-високият хълм, където се намира и „стъпката на Дявола“ е една от най-големите забележителности на старото рибарско селище. Според легендата когато дяволът откраднал дъщерята на султана бил заловен точно тук и опитвайки се да скочи от скалата оставил голям стъпков отпечатък, който днес е заграден и се е превърнал в една от забележителностите на града. Мястото е най-подходящо за посещение на залез слънце – красивият пейзаж ще остави трайни спомени в съзанието Ви.

      Саатли Джами или (Джамията с часовника) се намира се в центъра на града. До 1928 г. тя е била гръцка църква, посветена на Свети Йоанис, но сградата не е променена много, освен че е изградено минаре. На една от кулите й има часовник. 

    Остров Лесбос е люлката на цивилизацията, в която са обичали, воювали, пирували и страдали героите на Омир и древногръцките богове. Лесбос се свързва най-вече с името на древногръцката поетеса Сафо и нейните еротични предпочитания към жените. Всъщност почти неизвестно е, че оригиналното овче сирене “Фета”, което се продава в целия свят, се произвежда именно на този остров. До Лесбос се стига за около час с ферибот от Айвалък.  Островът е третият по големина в Гърция и на него живеят около 90000 души, като 30 000 от тях обитават столицата Митилини. Там акостира и фериботът от Айвалък.

map_resorts_turkey.jpg
bottom of page