top of page

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ ОТ ДИДИМ / ПО ЖЕЛАНИЕ / 
 

ДРЕВНИЯТ ГРАД ЕФЕС И КЪЩАТА НА ДЕВА МАРИЯ

/целодневна екскурзия/

 

Ефес е един от най-добре запазените древногръцки и римски градове в Средиземноморието.  Макар днес да е на 5 км от морето, древният град Ефес някога е бил важен търговски пристанищен град между Близкия Изток и средиземноморските пристанища на Запада. Ефес е постоен през 11 в. пр.н.е. и се превръща в главно средище за търговия, култура и политика. Днес по-голяма част от Ефес все още е скрита под огромни хълмове. Смята се, че едва 10% от града е разкопана, а останалата част спи под маслинови горички. Но и сега гледките са впечатляващи - дългата километър и половина, павирана с мрамор улица, минава покрай частично възстановените сгради. Тук се намира най-голямата сбирка от римнски руини на изток от Средиземноморието. Ще видите одеона - малък театър с покрив, впечатляващата библиотека на Целз, театърът, който е можел да побере 44 000 души и се смята за най-големия театър в древността, храмовете на Адриан и император Дометиан и едно от седемте чудеса на древния свят - храмът на Артемида. Градът е под защитата на Юнеско.

 

Заедно с Ефес ще имате възможност да посетите и Дома на Дева Мария. Той се намира в близост до селището Селчук, на 7 км. от древния град Ефес. На това място се стичат за поклонение не само християни, но и мюсюлмани, тъй като се счита, че много болни са намерили изцеление. Според легендите именно в тази къща е починала Богородица, където прекарала последните години от живота си. Умира на 64 години, но не се знае къде е погребана. 

Самата къща представлява еднокуполна постройка, частично вградена в скалите. На изхода има извор с три чучура и се смята, че водата има лечебни свойства. Носете си бутилки, за да си напълните от лечебната вода. Непосредствено до извора има и стена на желанията. Тук всеки може да запише най-съкровеното си желане и да го завърже на стената. 

efes_kusadasi.jpg

 ПАМУККАЛЕ

/целодневна екскурзия/

 

Памуккале е визитната картичка на Турция и един от най-красивите природни феномени в страната. В превод от турски името означава "замък от памук"

Памуккале се намира в сеизмично ативна зона. В следствие на заметресения се появяват карстови извори.  Богатата на минерали и варовик вода се стича по склона в течение на хилядолетия образува над 100 приказни тераси. Те се изпълват от топлата минерална вода и образуват лековити лазурни басейни. 

Според местните жители, изворите имат изключително въздействие и помагат при сърдечни и бъбречни заболявания, кожни проблеми, проблеми с кръвообращението, с нервите, при паралич и ревматизъм. Легендата гласи, че водите подмладяват,  дори прочутата красавица Клеопатра се е къпала в един от басейните, в който можете да влезете и Вие, но срещу допълнително заплащане. Наричат го басейна на Клеопатра. За всичко това и още много други интересни истории ще Ви разкаже придружаващият групата лицензиран екскурзовод.

 

pamukkale-14979_1280.jpg

СЕЛЧУК И ШИРИНДЖЕ

/целодневна екскурзия/

 

Селчук е град струпан под преживялата много сражения византийска крепост. Малкият музей на Ефес в Селчук притежава една от най-добрите колекции от римски и гръцки останки, намирани някога из Турция. Има и две бели статуи на Артемида. В Селчук се намира джамията "Иса Бей" - една от най-старите джамии в Турция, датираща от 1375 г. Фрагментите от Храма на Артемида, изложени в Иса Бей Джами, са почти всичко което е привличало поклонници от целия древен свят.

Шириндже е старо гръцко селце, скътано между склонове с маслинови горички, на 30 км от курорта Кушадасъ. За тези от Вас, които искате не просто да си почивате на плажовете на Егейско море, а да вкусите от местната култура, Шириндже предлага колорита на малките занаятчийски работилнички, накацали по извитите калдъръмени улички на селцето. Задължително трябва да опитате от сладкото къпиново вино, което се предлага в местните винарни. Мястото е прочуто с плетените венци от цветя и с най-доброто гьозлеме на пещ. Можете да опита и още множество домашно приготвени гозби и да усетите автентичния вкус на турската кухня, вкус различен от този, предлаган в All Inclusive хотелите. Преди години селцето нашумя покрай открития в Гватемала календар на маите, според който след края на света само Шириндже и още едно френско село ще оцелеят. 

 

Selcuk.jpg

РАЗХОДКА С КОРАБЧЕ

/целодневна екскурзия/

 

Най-приятната, лежерна и предпочитана екскурзия. Ако просто искате да се насладите на красотата на Егейско море докато си лежите и хващате бронзов тен на борда на някое корабче - това е само за Вас. 

ПО време на плаването ще се спира на три залива. Екскурзията е целодневна и включва обяд на борда на корабчето.

 

boattrip.jpg

ТУРСКА БАНЯ 

 

Хамамът или турската баня на български носи вековни традиции още от времето на Османската империя.

През вековете тя се е считала за място за релаксация, терапия, профилактика и социални контакти.  Ако искате да отстраните токсините и да се отдадете на пълен релакс - това е точното място за Вас. Ще имате възможност да почувствате топлината на мраморния камък, парата и 100% влажност на въздуха в една наистина автентична обстановка. Процедурата започва със сауна, продължава с пилинг с кесе и масаж с пяна. Който желае може да си доплати и за масаж с етерични масла за финал.

 

a2.jpg

ГМУРКАНЕ

 

Страхотна възможност да се полюбувате на интересния подводен свят на Егейско море. Гмуркането е подходящо и за начинаещи, предлага се професионално оборудване и инсктруктор. Изживяването е невероятно!

 

scuba.jpg

*Ако желаете да получите актуален списък с цените на допълнителните мероприятия, моля пишете ни на имейл office@doliclub.com

Екскурзиите се организират от турския партньор на Доли Травъл Клуб и се заплащат на място в хотела, на представител, който посреща групите. Заплащат се в евро, както са обявени в програмата.

 

TA "Доли Травъл Клуб" не носи отговорност за организацията и провеждането на допълнителните мероприятия.

bottom of page