top of page

Доли - градски турист

Здравейте, скъпи приятели на Доли !

Както, може би знаете, ние, екипът на Доли Травъл Клуб, както и самата Доли, много обичаме да ходим на почивка в Турция. Това, което може и да не знаете обаче е, че обичаме да ходим не само в Турция. Не по-малко обичаме градския туризъм. Поради тази причина се случва, да отскачаме до различни градове в Европа, които предвид географската ни локация се явяват удобни за посещение.И отскачайки обичаме да снимаме, много да снимаме, а какво по-добро място за снимки в един град, от това да го снимаш от високо и да се наслаждаваш на гледката. Затова, в днешната статия ще Ви запознаем с нашите любими топ 5 градове в Европа, на които може да се наслаждавате от високо и да се радвате на спиращи дъха гледки.5. Истанбул.

Истанбул е не само град, разположен на два континента, съчетал в себе си магията на ориента и величието на запада, не само град с хилядолетна история и световни забележителности, но и град, който предлага множество места, от които човек може да се наслаждава на спиращи дъха гледки. Едно от тези места е двореца Топкапъ, който предлага невероятни гледки към Босфора. Друго такова място е известното кафене Пиер Лоти, откъдето се открива уникална панорама към целия Златен Рог. Не по-малко интересна е гледката от петдесет и четвъртия етаж на небостъргача Сапфир. Може да се качите и да погледнете и от Кулата на Девицата или Момината Кула, която е разположена на остров в азиатската част на Истанбул, но може би най-добрата гледка се открива от един от най-големите символи на Истанбул – кулата Галата. От нея се открива невероятна 360-градусова панорама и може да видите моста Галата, Босфора, Златния Рог, Египетския Пазар и множеството джамии разположени в Султанахмет. Това са само част от местата, които ние препоръчваме, а след Вашето посещение на този мегаполис, ще очакваме да ни кажете кои други сте успели да откриете.


Доли гледа Истанбул и златния рог от кафето Пиер Лоти


4.Прага.

Прага е един от най-посещаваните градове в Европа и като такъв се радва на доста места, от които може да му се наслаждавате с чаша чешка бира или държейки за ръка любимия човек. Сред най-известните са Пражкият замък, от който гледката към стария град и Карловия мост биха впечатлили и най-взискателният турист. На подобна гледка ще може да се насладите и ако се качите на кулата Петрин, която поразително наподобява Айфеловата кула. Безспорно най-известният мост над река Вълтава и същевременно един от символите на чешката столица е Карловият мост. През деня обикновено е пълен с туристи, художници, продавачи на сувенири, поради което добра идея е да се изкачите на кулата, извисяваща се гордо в единия край на моста и възнаграждаваща всеки, изкачил 138-те стъпала до върха й с невероятна гледка към Карловия мост. Може би най-известното място, предлагащо панорама над стария град и невероятна гледка към староместкия площад и безспорно най-известната готическа църква в Прага – „Св. Дева Мария пред Тин“, както и към Пражкия замък е старото кметство на града. Съветът ни към Вас е да не пропускате, да отделите време и да се качите и там, докато сте в града на Швейк и бирата.Доли гледа Прага от старото кметство


3. Лондон.

Едва ли има човек, който да не е чувал за Лондон – за Биг Бен, за Хайд Парк, за Бъкингамския Дворец, за Оксфорд Стрийт и за многото забележителности разположени в английската столица. Но кои места предлагат най-добрата гледка към всички тези забележителности ? Те не са едно и две, но ще се спрем на по-известните от тях, като започнем с окото на Лондон – 135 метровото виенско колело, разположено на брега на Темза и безспорно едно от най-известните места, ако искате да видите Лондон от високо. Гледките към Бъкингамския дворец и Биг Бен, определено си струват. Гринуич парк е друго такова място, на което може не само да се снимате на нулевия меридиан и с единия крак да стъпите в западното, а с другия в източното полукълбо, но и да се полюбувате на гледката към Темза, Канари Уорф, който с небостъргачите си наподобява Манхатън и залата О2 Арена. Определено си заслужава и гледката от Скай Гардън, откъдето освен, че може да видите Тауър Бридж, Шард, Темза, Окото на Лондон, катедралата Сейнт Пол, то може да го направите безплатно, т.к. градината е безплатна – единственото условие е да си направите резервация предварително, а съвета ни е да го направите възможно най-много време преди посещението Ви, т.к. местата са ограничени и свършват бързо. Да се качите на Тауър Бридж също е възможно, особено ако искате да видите корабите по Темза, както и Лондонската Кула. Но може би най-добрата гледка се открива от 72-ия етаж на небостъргача Шард и това съвсем не е случайно – все пак се намирате на 244 метра над земята на най-високата сграда не само в Англия, но и в целия ЕС. От въпросните 244 метра, Лондон е като на длан пред Вас и може сами да се уверите в мащабите на този мегаполис.Доли гледа Лондон от Скай Гардън


2. Барселона.

Каталунската столица е типичният средиземноморски град – целогодишно топъл и приятен климат, вкусна храна, море, какво друго му трябва на човек?! А ако, добавим като бонус, че това е градът на Гауди и на всеки ъгъл може да намерите световноизвестните му творения – парка Гюел, най-известните му къщи – Ла Падрера и Каса Батльо, както и безспорният му шедьовър – катедралата Саграда Фамилия, то не е трудно да разберете, защо това е един от любимите ни градове. Още повече, че местата, от които може да му се любувате от високо не са едно и две – парка Гюел, хълмът Монтжуик с едноименния замък върху него, катедралата Саграда Фамилия, хълмът Тибидабо с увеселителния парк, статуята на Колумб, лифта, минаващ над пристанището и свързващ плажа Барселонета с Монтжуик, всички тези места предлагат гледка, която не може да се опише с думи. Отвсякъде може да видите разстланата като на длан Барселона, милвана от искрящите води на Средиземно море. А от къде гледката е най-красива ще оставим да прецените сами.Доли гледа Барселона от Тибидабо1.Лисабон.

Може би случайно или не – градът на пътешествениците е на първо място в нашата класация. Разположен на седем хълма и същевременно на мястото, на което река Тежу се влива в Атлатническия океан, носещ дъха на порто и уханието на морски дарове, запазил в себе си старите уютни криволичещи улички на Алфама, съхранил чара на Шиадо и сгушената между тях Баиша и от всякъде нашепващ омайващо фадо. В този град, освен да се потопите в нощния живот на Байро Алто и да се повозите на ретро трамвай, може да се наслаждавате и на магически гледки буквално от всякъде. Замъка Сау Жорже, Асансьорът Санта Жуста, Кулата Балем, статуята Кристо Рей – копие на по-известния си братовчед в Рио Де Жанейро, арката Руа Аугуста са не само символи на португалската столица, но и места, предлагащи на фотографите, влюбените и въобще всички посетители на този вълшебен град, възможност да му се насладят от високо. И това са много малка част от местата, които спират дъха. Мирадорите (или т.нар. площадки с гледки) са буквално на всякъде, особено из Алфама и Шиадо и Ви съветваме, да не пропускате специално мирадор де Санта Лусия, за гледката ще ни благодарите след това … Макар в Неапол да казват, „виж Неапол и умри“, това според нас важи с пълна сила и за Лисабон.

Разбира се, градовете, предлагащи гледки, от които буквално те заболяват очите от красота в Европа не са пет или десет. Да изберем само пет от тях не беше хич лесна задача и едва ли някой би оспорил неземната красота и гледки в Париж, Флоренция, Рим и много, много други, но просто няма как да Ви разкажем за всички тях. Затова се надяваме Вие да ни допълните, като разкажете за Вашите любими градове и места, от които да им се любуваме… а ние обещаваме да отидем да проверим на място.


Доли гледа Asancor de Bica

161 преглеждания

댓글


bottom of page