top of page

Доли на разходка в Сиде




Сиде е курортът, който примамва с шестмесечно лято и с впечатляващи паметници от античността, на които можете да се насладите по време на Вашата почивка в Анталия.

Ако искате да усетите атмосферата на далечното минало на Древна Гърция и Римската империя, можете да го направите на няколко места в курортното градче.


Едно от тях е Antik Side или древният град Сиде, който е запазил своя автентичен вид и е едно от местата, което постоянно е пълно с туристи от различни националности.

Важно е да се отбележи, че хубавите пясъчни плажове, естествени и достатъчно широки, са на изток от града, в посока Алания.


За любителите на романтичните преживявание се предлага вариант за придвижване с туристическо корабче, което може да Ви вземе в близост до хотела, който сте избрали за своята почивка, и да Ви отведе до Античния град. По време на плаването е възможно да видите и някоя голяма морска костенурка.


Освен че може да се насладите на добре запазения амфитеатър, Агората или храма на Аполон, препоръчваме да се разходите вечер по стръмните и живописни улички, обвити в зеленина, да си напазарувате сувенири и дрехи от търговската улица и да похапнете в някое от рибните ресторантчета на крайбрежната алея. А ако ви останат сили, може да пийнете и коктейл или да потанцувате в някой от откритите барове или дискотеки, намиращи се близо до пристанището.


В самия курорт Сиде няма големи хотелски комплекси – те са разположени от двете страни на селището, по крайбрежието.


Това е направено с цел да се запази в автентичен вид облика и чара на тази част на града, с дървени къщи, каменни зидове и грамадни фикуси и нарове, които хвърлят сенки над калдъръмените улици, спускащи се до самото море. Съчетанието на тези красоти и климата на турското градче дават логичен отговор защо три империи по ред са владели това място в продължение на векове и са оставили след себе си прекрасни образци на древната архитектура.


Днешното Антично Сиде се намира на голям нос, отделен от сушата и от останалата, нова част на града, която турците наричат Селимие.

Визитна картичка на града, и естествено най-снимана забележителност от туристите, са останките на храма на Аполон на скалите.



Няколкото колони, свързани с фриз, на фона на морето. са наистина впечатляващи, особено на залез слънце. А когато се стъмни, руините са красиво осветени. Това трябва да е една от задължтелните Ви спирки, когато сте на почивка в Сиде.


Няма нищо по-хубаво от вечерната разходка в стария град на Сиде, така че не пропускайте да го направите по време на почивката. Именно по това време градчето оживява, сервитьорите пред малките, китни ресторантчета любезно канят всеки гост на градчето, а търговците по главната улица омайват със своите неустоими предложения. И тук пазарлъкът е в реда на нещата и може да направите наистина отлична покупка на доста разумна цена.


Не пропускайте да пробвате от особения, но страхотен лепкав сладолед (dundurma), след като първо се насладите на шоуто на сладоледаджията, който умело превърта огромна топка от сладкото изкушение с дълга пръчка.



Фрешът от портокал или нар е фантастичен, както и турско кафе на пясък в комбнация от традиционно наргиле. Ако обичате да танцувате имате възможност да го направите в множеството открити барове разположени по малките странички улички. Те предлагат на своите гости палитра от различни стилове музика и достатъчно място да развихрите своите танцувални умения. На самото пристанище пък е разположена единствената дискотека, която не блести с големина, но за сметка на това създава условия за невероятно прекарване на вечерта и неусетно посрещане на изгрева, на брега на морето. И след всички тези преживявания, изморени, но пълни с впечатления, можете да си хванете такси към хотелския комплекс, където сте отседнали за Вашата почивка в Турция.






33 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page