top of page

Доли обикаля България

Здравейте, скъпи приятели на Доли !

Очевидно тази година ще е по-различна за всички нас, от пътешественическа гледна точка. Макар да се радваме, че коронавирус – мерките се разхлабват и с трепет да очакваме час по-скоро отново да пътуваме свободно и без притеснения навсякъде по света, то все още не е напълно ясно кога и как това ще се случи и какви правила и мерки ще предприеме всяка една страна, която желаем да посетим. Тъй като Доли не може без пътешествия, считаме, че това е удобен момент да пообиколим нашата мила, родна страна и да посетим отново някои от любимите ни кътчета в нея. С днешната статия искаме да Ви запознаем с някои от най-предпочитаните от нас места в България, като ще очакваме и от Вас да допълвате списъка и да ни разкриете Вашите топ дестинации в нашата родина.


1. Пловдив, който напоследък се изписва със сладурското - pLOVEdiv, столица на културата в Европа през 2019 г., известен като града на седемте тепета, е едно от най-любимите ни местенца в България и често отскачаме до там с повод и без повод. Пловдив привлича множество родни и чуждестранни туристи и определено има защо. Горещо препоръчваме да не пропускате Стария град, както и разходка, съчетана с обяд или вечеря в Капана. Възстановения „артистичен“ квартал в града е осеян с множество уникални ресторанти, предлагащи невероятна кухня, и в който и да решите да седнете да похапнете, едва ли ще съжалявате. Посещение в града може да се съчетае и с лежерна разходка и шопинг по „главната“ или с биричка и цаца около „гребната“ база, което е друго предпочитано от нас място, особено при топло време. Може да се качите и на някое от тепетата и да се насладите на невероятната гледка от високо, ние най-често се качваме на Рахат Тепе, но всяко едно си заслужава. Използваме момента да поздравим и всички приятели на Доли от Пловдив, а те не са хич малко 😊




2. Велико Търново. Старопрестолното Велико Търново е град изпълнен с огромно културно – историческо наследство и също като Пловдив, привлича огромен брой туристи. Според нас е един от най-красивите български градове и разходка из него е винаги приятна. Няма как да отидете в Търново и да не минете из Старо Търново, по „Самоводската Чаршия“ с множеството дюкянчета и магазинчета, да не разгледате крепостта Царевец и да не изпиете поне едно кафе в някое от кафенетата с тераса, предлагащи спираща дъха гледка към река Янтра и Търново. Поне ние, винаги това правим и никога не ни омръзва, а може да отскочите за обяд и вечеря и до небезисвестният ресторант „Щастливеца“. Само на няколко километра от Велико Търново е разположено старинното селище Арбанаси, предлагащо прекрасен изглед към хълмовете Царевец и Трапезица и определено си заслужава, ако имате възможност да му отделите малко време.




3. Трявна. Трявна е малко градче, недалеч от Габрово, известно най-вече със запазената си възрожденска архитектура, музеи и паметници. Това обаче хич не е малко и на нас ни действа като магнит и страшно зареждащо. Уикенд в Трявна е винаги добре дошъл, а турското кафе на пясък, предлагано в кафенетата в старата част на града, заедно с бяло сладко или баклава, са задължителни. Задължителни са и множеството снимки, които неминуемо си правим на фона на фотогеничния стар град. Докато сте в града, може да посетите и Старото (Славейково) Школо, Даскаловата Къща, да се полюбувате на кокетната часовникова кула и красивия Кивгирен (познат и като „гърбавия“) мост. Това са само част от забележителностите, с които е известна Трявна. Имайте предвид, че не далеч от Трявна е разположен и културно – историческия резерват „Боженци“, който сам по себе си не е за пропускане и може да се съчета чудесно с Трявна.





4. Ковачевица и Лещен. Двете селца, намиращи се в близост до гр. Гоце Делчев, са като излезли от възрожденска картичка и не случайно са определяни от мнозина като съкровищниците на Западните Родопи. Не един и два български филма са снимани в село Ковачевица, което е обявено за културно – исторически резерват, но и двете селца са запазили непокътнат вида си от XVIII – XIX век. За нас и в двете селца има нещо магическо и мистично, което ни привлича и кара да се връщаме отново и отново – дали е невероятната природа, дали е гостоприемността на местните и вкусната родопска кухня, дали е чистият въздух и спокойната атмосфера, ни е трудно да определим, а може би е именно микс от всичко това, но каквото и да е, горещо Ви препоръчваме да отидете и да го усетите и Вие. Сигурни сме, че няма да съжалявате. А ако разполагате с малко повече време, може да се поглезите и с някоя СПА терапия в близкото Огняново, известно с многото си горещи минерални извори.



5. Созопол. Макар да е известен афинитета ни към почивките в Турция, все пак не пропускаме при всяка възможност да отскочим и до родното море. Синеморец, Варвара, Лозенец определено си заслужават да им отделите време, но нашето най-любимо място е Созопол. В курорта има няколко плажа, но фактът, че е разположен в непосредствена близост и буквално между два от най-известните плажове и къмпинги в България – Смокиня и Градина, дават на летуващите в Созопол голям избор от прекрасни плажове, на които да почиват. Вечерната разходка из стария град е задължителна, както и вечеря в някое от многобройните ресторантчета в града. Ние лично препоръчваме тези на ул. Морски Скали, накацали буквално върху скалите над морето. Вкусната прясна морска риба, морските дарове и студеното бяло вино, които са неразделна част от менюто ни, докато сме в Созопол, правят престоя ни изключително приятен и ни карат да се връщаме отново и отново всяка година. А ако се случи да сте в Созопол в началото на септември – може да посетите и някое от многото културни събития, част от ежегодно провеждания фестивал „Аполония“, безспорно един от най-извеснтите култрурни фестивали в България. И понеже наистина много обичаме Созопол, един член на нашия екип направи своята сватба именно там, на брега на морето. 😊





6. Видин. Според нас, северозападния регион е незаслужено подценяван от туристическа гледна точка и макар Видин да не е сред най-известните и посещавани дестинации в България, града и региона определено има какво да предложат на посетителите си. Видин е древен град с хилядолетна история и невероятна архутектура и като такъв си залужава да му отделите малко време. Говорейки за Видин, трябва да споменем, че там се намира втората по големина църква в България – църквата „Свети Димитър“, а също така в непосредствена близост една до друга са разположени джамия, синагога (иронично втората по големина синагога в България, макар и в не най-доброто си състояние в момента) и православна църква, което говори за толернатността и дружелюбността на местните граждани. Крепостта „Бабини Видини Кули“, крайречния парк, опасващ българския бряг на река Дунав, осеян с множество заведения и хубавия пешеходен център правят разходката из Видин приятна и времето в града минава неусетно. Бонус е възможността да опитате прясна речна риба в някое от заведенията в споменатата речна градина, а факта, че Видин е разположен в непосредствена близост до две граници е още една причина да го посетите. Напълно възможно е да закусите в България, обядвате в Румъния и вечеряте в Сърбия. Ако решите да посетите Видин, не е за изпускане възможността да разгледате белоградчишките скали, едно от природните чудеса на света, както и пещерата Магура, разположени в близост до Видин.

Гореизброените са само малко част от чудните местенца в България, заслужаващи си да бъдат посетени. Уикенд в Копривщица, СПА-процедури във Велинград или Сандански, ски-ваканция в Боровец, Банско или Пампорово, разходка или почивка по северното черноморие, обиколка на Родопите, винен туризъм в Мелник и още много, много са местата, които може да посетите, както за ден-два, така и за цяла седмица. Безспорно е хубаво човек да обикаля и опознава света, но е редно да познаваме и собствената си страна, която наистина има много какво да предложи и ние от „Доли Травъл Клуб“ се гордеем с нея. България може да не е чак толкова популярна световна туристическа дестинация като Италия или Гърция, но определено, според нас в много аспекти не им отстъпва. 😊




42 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page