top of page

Доли разказва за Кушадасъ

Кушадасъ е един от най-космополитните курорти и спирка на големите круизни кораби. Курортното градче е отличен вариант за запомняща се почивка в Турция, защото предлага прекрасни плажове, отлични възможности за пазаруване и активен нощен живот. Градът е известен като крайбрежната врата към грандиозните руини на Ефес, една от най-големите туристически атракции в Турция. Поради тази причина е едно от най натоварените круизни пристанища в Егейско море.


Районът около Кушадасъ е център на търговия още от древни времена, като първоначално селището е било малко пристанище, посещавано от кораби, търгуващи по Егейското крайбрежие. В древността то е било засенчено от Ефес, но това се променя, когато византийските, венецианските и генуезките корабоплаватели започват да търгуват по крайбрежието. Пристанището е основано отново (с името Scala Nova или Scala Nuova, което означава " Ново пристанище "), на острова е поставен гарнизон, а градът се премества от хълма на брега. Постепенно търговията отново замира и по време на османската епоха крепостта се превръща в леговище на местни пирати. Чак през 1834 г., замъкът и гарнизонът на острова отново са възстановени, като се превръщат в център на града, който се разширява около тях. Това се случва до такава степен, че хората започват да наричат целия град Kuşadası (птичи остров).


Повечето от туристическите забележителности на Кушадасъ се намират в района на пристанището, в квартала Калейчи (стария град). Сградата Кервансарай е стар, запазен кервансарай, построен от Окюз Мехмет Паша през 1618 г. Бойната ѝ фасада е реставрирана през 60-те години на миналия век и в продължение на няколко десетилетия е служила за хотел, но сега можете да влезете и да се полюбувате на интериора. В горния край на Барбарос Каддеси (главния път през калето) се намира южната порта, оцелял остатък от османските стени на стария град. Тесните улички, водещи нагоре, са осеяни с османски къщи от 19-и век, с изрисувани стени. Районът на базара, пълен с турски сувенири и стоки, започва непосредствено пред пристанищния кей. В пристанището на града годишно акостират над 500 круизни кораба. То е отлично място за разходка, пазаруване или просто да набюдавате залеза на слънцето и в летните месеци да се разхладите с напитка или фреш от нар.



Осеян с живописни, красиви планини и спиращи дъха гледки към крайбрежието, националният парк Büyük Menderes, на полуостров Дилек, разположен на 30-на километра на юг от Кушадасъ, определено трябва да бъде на първо място в списъка за посещение на всички пътешественици, които обичат природата. Паркът е с обща площ от 275 000 декара. Биоразнообразието в парка е зашеметяващо - от 800 различни растителни вида до водолюбиви птици като пеликани, чапли и кокилобегачи, както и хиени, чакали и рисове в планинските гори. Крайбрежието тук е дом на редкия и застрашен средиземноморски тюлен монах. Пещерата на Зевс, която е част от този невероятен резерват, е впечатляващо и много известно място сред туристите, които са решили да почиват в Кушадасъ, а по мрежата от горски пътеки в парка Ви очакват отлични възможности за пешеходен туризъм.

На кратко разстояние от Кушадасъ се намира и най-големият железопътен музей в Турция с впечатляваща колекция от парни машини. Тук има 33 парни локомотива, датиращи от 90-те години на XIX в. до 50-те години на XX в., като 18 от тях са разположени около впечатляваща въртележка с 18 релси. Сред производителите са Krupp, Henschel, NOHAB, Borsig и Mafei, а най-старият от 1891 г. е на британската фирма Stephenson. Можете свободно да се качите във всички кабини на локомотивите, като има и девет исторически вагона, които можете да разгледате. В по-мрачен план, в музея се намира и локомотив 45501, който е участвал във влаковата катастрофа в Яръмбургаз през 1957 г. - челен сблъсък, отнел живота на 95 души.



За феновете на екстремните преживявания, Кушадасъ може да предложи един от най-добрите и големи водни паркове на Балканите - Adaland Aquapark. Забавленията на неговата територия са за всяка възраст и вкус - от спокойни семейни пързалки до свободно падане и бумеранг. Басейн с вълни, мързеливата река, джакузи, зона за малки деца, курс за рафтинг и дискотека край басейна. Всичко това го превръща в чудесно място за прекарване на деня. Adaland Aquapark претендира за " най-дългата семейна пързалка в света " - Water Coaster - с невероятната дължина от 406 метра, докато Kamikaze има спиращо сърцето 50-метрово падане, а пръските на Slide & Fly Ви изстрелват на няколко метра във въздуха. По времне на Вашата почивка в Кушадасъ, можете да отделите един ден за посещение на аквапарка, определено си заслужава!



И като за финал, Кушадасъ е градчето, където всички пътешественици избрали Турция, като дестинация за своята почивка, могат да намерят всички удобства и да отседнат в хотели от различен ценови клас. Това е най-популярният курорт за почивка в Турция, същевременно е и най-близо до България. На 18.03.2022 г. официално бе въведен в експлоатация и първият мост, построен над пролива Дарданели - „Чанаккале 1915“. Благодарение на него, пътуването до Кушадасъ се съкращава значително и съответно превръща дестинацията в още по-атрактивно направление за почивка в Турция.




15 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page