top of page

Доли се колебае

Здравейте, скъпи приятели на Доли !

В началото на нашата пътешественическа „кариера“, да си изберем кога и къде да отидем беше лесно. Юли и Август обикновено на Созопол, Май и Октомври в любимата Турция. Всеки знае, че в България се ходи на море основно юли и август, докато в Турция сезона е доста по-дълъг и спокойно можем да се радваме на жаркото средиземноморско слънце от началото на май до средата на октомври. След това постепенно увеличихме радиуса на нашите пътешествия и започнахме да пътуваме до все по-далечни и интересни места. Разбрахме, че всъщност можем да пътуваме целогодишно и винаги някъде е „сезон“ и дилемата стана : как да изберем кога и къде да отидем. Ако сте прочели статията ни „какво да правим на летището“ и сте се убедили, че няма нищо страшно в летенето със самолет, но живеете прекалено далече за да ни дойдете на гости (както знаете, нашия дом е в гр. София, ул. Русалийски Проход № 13-15) и да Ви консултираме лично, то днешната статия е тъкмо за Вас. Напоследък, поради една или друга причина, все по-популярни и достъпни стават екскурзиите и почивките до т.нар. екзотични дестинации.Ако решите и Вие да се възползвате от някоя от тях и да се убедите лично в красотата на света, то трябва да знаете, че дори райски кътчета като Бора Бора, Тайланд, Малдиви и които се сетите други си имат своите сезони за посещение. Не е приятно да отидете на другия край на света и вместо да лежите под някоя палма с кокосов орех в ръка, да прекарате почивката си не излизайки от стаята. Разбира се, няма как да обхванем всички дестинации или всички конкретни особености, още повече, че някой държави са толкова големи, че е в различните част, силните сезони са по различно време, но все пак, ще се опитаме да Ви дадем някои насоки…

И така, най-общото правило, ако искате да почивате в южното полукълбо е, че сезоните са обърнати, т.е. когато при нас е зима, при тях е лято и обратното. Това прави най-подходящо време за посещения в голяма част от Южна Америка нашата зима. Ако искате да отидете в Аржентина, Бразилия или Чили например – най-добре е да го направите от ноември до март. Ако искате да посетите обаче една от най-големите забележителности на планетата – Макчу Пикчу в Перу, то по-добре да отидете по време на тяхната зима – от май до септември, т.к. тогава е и сухия сезон, ако отидете по време на тяхното лято – от ноември до март има голяма вероятност да вали и дори може да се случи, Макчу Пикчу да е затворен за посещения заради дъждовете, а едва ли искате да пропътувате половината земно кълбо и да не успеете да видите това чудо, останало още от цивилизацията инките.

В така популярната Югоизточна Азия – Тайланд, Виетнам, Камбоджа, Индонезия, Филипини, Сингапур, Лаос, Мианмар винаги е горещо, но това не означава, че винаги е добре за посещения. В този регион, а и най-общо около екватора, сезоните се делят на сух и дъждовен. Сухия е от ноември до март, като това е най-общо и препоръчителното време за посещение. Имайте предвид обаче, че ако стягате багажа за Бали, горните редове не важат и на този невероятен остров, известен със спиращите си дъха храмове, предвид тропическия климат, сухия сезон и най-добро време за посещение е от Май до Септември.

Ако Ви предстои меден месец или просто искате да се излежавате на някой плаж, излязъл като от картичка и сте решили да го направите на Малдиви, Мавриций или Сейшели, най-доброто време за Малдивите е от ноември до април, когато е сухия сезон, Мавриций е най-посещаван от май до декември, а топ сезона на Сейшелите е април, май, октомври и ноември.

В случай, че Карибите са мястото, което Ви влече, трябва да сте наясно, че различните острови имат все пак свой особености, но съвета ни е да се ориентирате за посещение в периода от декември до април. Съвета ни е да избягвате времето от 1 юни до 30 ноември, когато е сезона на ураганите. Ноември до март е периода за посещение на Мексико.

Трябва да знаете, че дори райски кътчета като Бора Бора и Фиджи си имат своите силни сезони, като този на Бора Бора е май, април, октомври и ноември, а Фиджи се радва на най-голяма посещаемост от Май до Октомври.

С това се надяваме да сте придобили най-обща представа, кога в кое райско кътче е добре да се озовете и кога не, освен ако нямате нов чадър и нов дъждобран, които много силно желаете да използвате по време на почивката си. С риск да се повторим, както вече споменахме, информацията е доста обобщена и в случай, че имате конкретни въпроси за някоя от споменатите дестинации или пък сте се насочили към такава, която ние сме пропуснали, ще се радваме да се свържете с нас по начин - удобен за Вас – телефон, ел. поща, фейсбук и да си поговорим, кога, къде и как бихме Ви препоръчали да почивате.


19 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page