top of page

Доли спазва карантина

Здравейте, скъпи приятели на Доли !

Ето, че настъпи време, в което повечето от Вас, навярно също като нас, стоят вкъщи в очакване на заветния ден, в който коронавируса-пандемията ще е отминала и отново ще можем безопасно да се завърнем към любимото ни занимание - пътуването. Докато дойде това време, скроихме планове за не едно и две пътешествия, които се надяваме да осъществим и да вземем и част от Вас с нас. Дори и ние обаче не можем да правим планове по цял ден, затова се налага да оплътним „екстра“ свободното си врме по всевъзможни начини. Днес решихме да Ви запознаем с някои от любимите ни, а в коментари под статията се надяваме и Вие да предложите нещо ново или различно:

1. Разглеждане на музей – виртуално. Във време, в което сме „заклещени“ за дивана, този тип „разходка“ започва да набира все по-голяма популярност, и то съвсем заслужено и все повече привлича вниманието ни. Не са един и два световните музеи, които дават възможност да ги посетите и да се разходите сред шедьоврите им оналйн, от вкъщи. Ние честичко се възползваме от тази опция, като ще споменем малка част от многото музеи и галерии, които си заслужават няколко, макар и виртуални часа: Париж е о-ча-ро-ва-те-лен, а Лувъра е за-дъл-жи-те-лен за всеки, посетил френската столица. В момента посещение на Париж, за всеобщо съжаление е невъзможно, но не така стои въпроса с Лувара. Ако искате да се насладите не само на Мона Лиза, но и на всички шедьоври, намерили своя дом в Лувара, то може да го направите спокойно от вкъщи на този линк. Флоренция е известна като център на Тоскана, люлка на ренесанса и град, носещ съвсем заслужено прозвището – музей на открито, но и като дом на световно известната галерия Уфици, в която са разположени платна и скулптури на Джото, Леонардо да Винчи, Тициан, Ботичели, Рафаело, Микеланджело и други прочути творци, които може да разгледате на адреса на галерията тук. Тъкмо отмениха визите за Санкт Петербург, Уиз Еър ни изненада приятно с директни полети до столицата на Руската Империя и коронавирус-пандемията сложи „стоп“ на всичките ни планове, да посетим отново този магически град и да се насладим на Нева, каналите, невероятните цървки и проспекти, многото паркове и градини, дворците на Екатерина I и Петър I и т.н и т.н. Дори и коронавируса обаче не може да сложи „стоп“ и да ни попречи да се полюбуваме отново на невероятния Ермитаж, разположен в сърцето на града, макар и виртуално. Какте се казва „пак е нещо“ и можете да го направите като кликнете тук😊 Освен с невероятния си нощен живот, забързаната си атмосфера, паметника на Дон Кихот и Санчо Панса, двореца на испанския крал, Мадрид е известен и с многото си музеи. Най-известният от тях обаче, безспорно е Прадо, съхранил голям брой творби на Гоя, Ел Греко, Веласкес, Тициан и Рубенс, които са сред основните му експонати, като всички творби са подредени в съответствие с школите, на които принадлежат.Ако не сте имали възможност да ги разгледате на живо, то Ви препоръчваме да го направите на адрес: https://www.museodelprado.es/en/the-collection/art-works

Едва ли са много, посетилите Лондон поне за няколко дни и не намерили време да отделят поне няколко часа и да се насладят на Британския музей, разположен в сърцето на английската столица и събрал безброй артефакти и експонати от зората на човешката цивилизация. От Месопотамия, до Древен Египет до близкото минало, желаещите, могат да го направят онлайн тук.

Разбира се, музеите и галериите, предлагащи виртуална разхода са страшно много и няма как да ги изредим всички, а не е и необходимо, затова просто ще посочим още някои, заслужаващи повишено внимание и ще оставим на Вас да допълните списъка с препоръчани музеи и галерии: (Ватикански музеи, Ватикана ; Метрополитън музей, Ню Йорк ; Музея Пергамон, Берлин ; Гугенхайм, Ню Йорк ; Райксмузеум, Амстердам).


2. Гледане на любими филми. Спомняте ли си кога за последно сте имали време да изгледате на спокойствие, препоръчан Ви от приятел– филм или сериал ? В забързаното ежедневие, времето за филми и сериали е сведено до 30-40 минути вечер, крайно недостатъчни за всеки, уважаващ себе си киноман. Дори да не сте киномани, със сигурност има доста заслужаващи си филми и сериали, които сте пропуснали и сега имате перфектната възможност да изгледате. Ние поне, определено се възползваме. Няма да Ви препоръчваме конкретни заглавия, само ще Ви подшушнем, ако не сте ходили в Брюж, но са Ви харесали снимките, които споделихме от там, да изгледате по възможност, „визитната му картичка“, филма „In Bruges” за който също бяхме споменали в един пост преди няколко дни.


3. Четене на книги. Съвсем естествено е, ако нямате много време за филми, да не ви остава такова и за книги. Ние в Доли обожаваме да четем и твърдо вярваме на приказката, че „книгата е прозорец към света“. За съжаление обаче, без „извънредно положение“, често успяваме да прочетем само страница или две, преди умората да ни надвие … Затова използваме този временен „застой“ да понаваксаме с хубавите книги. Те не са една или две, а и трудно бихме казали, че дадена книга е „лоша“, затова отново ще си спестим конкрени препоръки, но ще се радваме, да получим такива от Вас 😊


4. Готвене. Няколко пъти споменаваме забързаното ежедневие, но факт е, че именно то, винаги ни е спирало от това да усъвършенстваме на максимум готварските си способности и да спечелим от раз – я Мастър шеф, я Хел‘с Китчън. Престоя вкъщи ни дава тази, отдавна чакана възможност и вече приготвянето на фазан с чътни от агода, кули от горски плодове, трохи от лешник и пюре от кореноплодни не ни звучи като мисията – невъзможна. Шегата настрана, ще трябва доста да постоим вкъщи и да потренираме, докато дори ни допуснат до участие в някое от споменатите шоу-та, но това не ни пречи наистина да опитаме и приготвим нещо по-сложно, за което иначе все не остава време.


5. Планове за екскурзии и почивки. Както споменахме в началото, запълваме голяма част от ежедневието си с планове за пътешествия и почивки. Сега имаме времето да прочетем много туристически блогове, да разгледаме още повече хотели, макар и виртуално и още повече галерии от снимки с места, които искаме да посетим. Това ще ни е от полза вбъдеще, когато по-лесно ще можем да направим своя избор от хотел или дестинация за почивка. Това може да направите и Вие, а може без притеснения и да ни се обадите или да ни пишета и да си поговорим малко повече за предлаганите от нас дестинации. Така, когато коронавируса ни остави, Вие вече ще сте направили своя избор и няма да губите време, тепърва да избирате къде да отидете на почивка или екскурзия.


6. Онлайн обучение и усъвършенстване. Все повече сайтове и платформи предоставят свободен достъп до предлаганите от тях услуги, докато трае извънредното положение. Това хич не е за подценяване и може да се окаже доста добър начин да запълним ежендневието си и същевременно да научим нещо полезно, за което все не остава време. Сайтовете наистина са много, но на нас ни направи впечатление СофтУни, които предоставят абсолютно безплатен достъп до някои от най-желаните си обучения и семинари.Безплатните курсове са подходящи за напълно начинаещи, достъпни са от всяка точка на света и позволяват на всеки желаещ да учи в удобно за него време.Достъпът до обученията и семинарите става с безплатна регистрация в сайта на СофтУни.

Това са част от нашите начини да се справим със скуката и да оползотворим полезно времето си вкъщи. Някои от тях може да Ви се струват – тривиални, но Ви уверяваме, че вършат работа и са добър начин да съчетаем полезното с приятното. Разбира се, може да използваме времето си и да ушием гоблен например или да изплетем домашни вълнени чорапи за зимата, но това може би ще се случи, ако коронавируса ни изненада с по-дълго присъствие сред нас, което се надяваме да избегнем. Много ще се радваме да чуем и Вашите предложения и идеи, как най-полезно и приятно да уплътним повечето свободно време вкъщи, с което в момента разполагаме 😊


21 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page