top of page
Anchor 1

За Бодрум

До 60-те години на 20 век Бодрум е малко рибарско селище, а днес е модерен туристически център, който привлича множество туристи с кристално чисти води и прекрасни условия за почивка. Съвременният град е любимо убежище на турския хайлайф. В Бодрум се намира една от най-големите и най-елегантни дискотеки в цяла Европа – „Hаlikarnas“. Курортът е идеален както за млади хора, така и за семейства с деца. Китните селца, разположени около Бодрум са изпълнени със зелени борови площи, полуразрушени гръцки църкви, вятърни мелници, стари каменни постройки и големи оазиси покрай бреговете. Старата част на града представлява съвкупност от ниски къщи в синьо и бяло, тесни улички и безброй магазинчета за антики и сувенири. Центърът на град Бодрум се намира близо до пристанището, където магазинчета, барове и ресторанти са се сгушили в каменни улички, под сянката на замъка Св. Петър. Главната улица се казва Джумхуриет, и е по-известна, като улицата с баровете.

През античността градът се е наричал Халикарнас. Основан е през 11 век г. пр. новата ера, като една от първите гръцки колонии в Азия. Халикарнас достига своя апогей по време на управлението на  Мавзол.

Забележителности в района:
 

Античният театър – разположен е на хълм край Бодрум, откъдето се разкрива красива гледка към целия Бодрум. Това е една от най-добре запазените постройки на древния град Халикарнас, построен през 330 г. пр. Хр. Със своите 13 000 места, днес тук се организират много концерти под открито небе.

„Петронионът“  или замъкът на Св. Петър е най-забележителното историческо място в Бодрум и едно от най-великите постижения на късно средновековната военна архитектура. Кръстоносците избрали мястото на своята крепост стратегически, така, че да имат добър изглед към пристанището. Днес замъкът гледа към международния яхтен клуб, а неговите красиви градини, се виждат от всяка част на града, като декор от средновековна приказка. Вътре се намира необикновеният и интересен Музей на подводната археология, със съкровища, намерени от историческите корабокрушения и развалини, открити в Егейско море.

Гробницата на цар Мавзол – това е едно от седемте чудеса на античния свят. Построена е от съпругата на цар Мавзол – Артемизия, през 353 г. пр. Хр. От името му произлиза и думата „мавзолей“. Гробницата е била висока 45 м., заобиколена от 36 колони, разположена на един от хълмовете на града. За съжаление днес от храма са останали само руини.

Портата на Миндос – Построена е през Ivвек пр. ХР. от цар Мавзол. Тя е била важна част от защитните стени на града и един от двата му официални входа. Днес единствено тя е запазена, но не изцяло. Цялата защитна стена е била с дължина 7 м. През 333 г.пр.Хр. през тази порта Александър Велики нахлува в града. Името на портата е свързано с близкото селище Миндос.

Вятърните мелници – разположени са на хълм над града, откъдето се разкрива удивителна гледка. Мелниците са общо 7 на брой, но само 2 от тях са в добро състояние. Днес са изоставени, но до 1970 г. са се използвали за мелене на брашно. Районът около мелниците е подходящ за пикник или приятна разходка.

 

Съвременният Бодрум е уникален по себе си курорт, едновременно динамичен и уединен. В околността му има повече барове, отколкото в който и да било друг град на Турция, които отговарят на всеки вкус и желания. Тези от Вас, които искат да се отдадат на нощния живот със сигурност няма да скучаят. Туристите, търсещите спокойствие и уединение,  ще го намерят в множеството  заливи, плажове и селища, сред прекрасна природа и сред уханията на екзотични растения. Никой друг бряг по егейското крайбрежие на Турция, не предлага на своите посетители възможност да изживеят традиционна атмосфера само на няколко минути от суматохата на модерния туристически град. Друг отличителен белег на Бодрум са белите варосани до блясък сгради, покрити с бугенвилии - тропически храсти с малки цветове и неповторимите изгледи към искрящите сини заливи. Пазаруването по главната улица на Бодрум е едно от удоволствията, които трябва да опитате. Всеки вторник има голям пазар за дрехи, а всеки петък - пазар за плодове и зеленчуци. В Бодрум в повечето ресторанти се предлага както местна, така и европейска кухня, а на крайбрежната ивица, винаги можете да отседнете в спокойна атмосфера на чаша турско кафе и да наблюдавате многобройните яхти в залива.

Основната туристическа зона на Бодрум е заливът Гюмбет. Намира се на около 3 км. от Бодрум. Името му идва от Кюмбет - „Kumbet“, така са наричали  белите куполни резервоари за вода в района. Тук се намират едни от най-дългите плажни ивици, а улиците вибрират до сутринта от ритмите и звуците, които се носят от многобройните барове, дискотеки и улични кафенета .

Друго известно курортно селище е Битез. Намира се на 7 км. западно от Бодрум в залива след Гюмбет. Битез се посещава от любителите на водните спортове и по-точно от уиндсърфисти. За онези, които търсят нещо истинско, се предлага разходка недалеч от плажовете сред мандаринови горички, където животът на хората тече като едно време - съвсем автентично. Селището се обхожда за 15 минути пеша и предлага най-големия турски деликатес - локум (единственото място на полуострова, където се произвежда).

В курортното селище Торба са концентрирани най-новите и класни хотели в Бодрум. Този район привлича туристите с прекрасната си природа и спокойната атмосфера. В залива Торба и Ялъкавак са едни от най-добрите плажове със ситен пясък и усамотени заливчета. Плажът Торба е разположен на около 7,5 км североизточно от Бодрум. Повечето зони на плажа в Торба са естествено покрити с пясък. На места има изградени и дървени платформи и изкуствено опесъчени зони. В района са дефицит луксозните ресторанти, баровете и дискотеките, затова тук няма да срещнете тълпи от шумни туристи. Ако си мечтаете за по-спокойна почивка, далеч от градкста суета – това е Вашето място. Посещавайки някое от малките уютни ресторантчета можете да се насладите едновременно на превъзходна кухня и спиращи дъха морски гледки.

 

Разходки в района
 

  • Долината на река Мендерес е била люлка на цивилизацията. Тук е разположено магнетичното езеро Бафа, мeжду борове, сред маслинови дръвчета и олеандри. Толкова е прекрасно да останете за една вечер в къщите за гости или на къмпинг. На изток от езерото се издигат пет върха в планината Бешпармак, а разкопките на древния град Хераклиа са в непосредствена близост, докато тези на Алинда се открояват по източните склонове на планината.

  • Памуккале – това е красиво и вълнуващо природно място, което е уникално със своите приказно замайващо бели вкаменени каскади. Името му означава “замък от памук“, което идва от карстовите образования, образували се под действието на минерални варовикови извори, с температура на водата 35 С и с богато съдържание  на калций, което има положителен ефект за хора с проблеми на кръвообръщението, нервната система, сърцето, ревматизъм и кожни заболявания. Не трябва да пропускате възможността да “поплувате” в древността, завещана в една от минералните бани.

  • Афродизиас. Този град е бил построен в чест на Афродита – богинята на любовта и плодородието в далечния I в.пр.н.е. Сградите от това време са били изваяни с много умение и красиво украсени с мрамор. Били са изградени удивителни храмове, монументи, театри и бани, а славата на майсторите на мраморни скулптури се разпространила по всички краища на света. Така градът се превърнал в център на най-голямото училище за изящни изкуства и скулптури в древността.

  • Ефес. Този античен град ще ви даде най-добра представа за структурата на древните полиси. Доброто местоположение е вследствие на финансовите привилегии на много владетели през различните културни епохи. Градът е бил най-важния център на Мала Азия. Построен е от гърците през 11 в.пр.н.е. и скоро се превърнал в главно средище за търговия, култура и политика. Много историци считат Ефес за отправна точка на западната цивилизация. Храмът на Артемида е едно от седемте чудеса на древния свят и привлича всяка година множество туристи, макар че днес от него е останала само една колона. Намира се на 160 км. северно от Бодрум и до него може да се стигне за около два часа и половина с автобус.

  • Кос. Известен като дома на Хипократ, бащата на медицината, Кос е превъзходна лятна дестинация. Кристално сините води на Егейско море, зеленината и планинските пейзажи са превърнали острова в изключително подходящо място за почивка.Освен прекрасните плажове, туристите могат да се запознаят с гръцката история чрез многото паметници разпръснати по острова. Всичко това прави Кос ценна дестинация за историци и културни ентусиасти. Въпреки големия брой туристи, много местни жители поддържат важни древни обичаи и живеят прост и тих живот. Някои отглеждат подправки, фъстъци, събират мед или тъкат традиционните килими, след което продават своите стоки и изделия на пазарите на острова. Повечето посетители са съгласни, че жителите на Кос са едни от най-гостоприемните и приятелски настроени хора на гръцките острови. Кос Марина е главното пристанище на острова и туристически център, с висока концентрация на ресторанти и хотели. Тук акостират едни от най-скъпите яхти в цял свят. Около него могат да се видят руините от древния град и замък, построен между 1450 г. и 1478 г. В непосредствена близост до крепостта е една от най-популярните туристически атракции на острова - дървото на Хипократ. Смята се, че то е над 2400 години, а короната му достига 12 метра в диаметър. Според легендата то е засадено от бащата на медицината, а под сянката му той изнасял лекции на учениците си.  Югозападно от град Кос е Кефалос, живописно село и старата столица на острова. На около 7 км от Кефалос е Парадайз бийч, малко кътче от Рая с бял пясък и изключително чиста вода. Естествената красота, чар и древна култура на Кос привлича достатъчно туристи годишно като база за разходка из островите Додеканези. Ако искате да опитатате изискана кухня, да опознаете местния селски живот, да се излежавате на прекрасни бели плажове и да се къпете в прозрачните води на Егейско море, то остров Кос е перфектното място

 

Това са само част от забележителностите в този малък рай, но те не могат да бъдат описани толкова добре, колкото ако Вие сами ги изживеете.

Тургутрейс

Ако обичате дългите разходки по плажа, не пропускайте да се насладите на Тургутрейс - един от най-дългите плажове в Бодрум.

Тургутрейс е разположен на 16 км от Бодрум и е изключително популярен. Една от големите атракции, с които се слави плажът е съботният базар, на който се продават всевъзможни видове плодове, зеленчуци, риби, дрехи и сувенири.

Почитателите на рибните ястия и морските дарове ще останат възхитени от курорта Тургутрейс. Тук има огромен брой рибни ресторанти, като най-известните сред тях са De Marin Yacht Club, Korfes, Tekirdag Kofteci, Fener, Alins, Bolulu Hasan Usta и Mona Liza.

На плажа в Тургутрейс отпускарите могат да се наслаждават на страхотна почивка, необезпокоявани от високите вълни. Пясъчното крайбрежие се простира на 5 км, така че имате чудесна възможност да откриете уединено място за отдих.

Тургутрейс е известен и с богатите водни развлечения, които предлага. Тук можете да карате водни ски, скутер или яхта. Особено популярен е дайвингът около близките острови Орак, Кечек и Чатал. На много места могат да бъдат открити останки от потънали кораби или други интересни артефакти, останали след корабокрушение.

Всеки октомври от Тургутрейс стартира известна ветроходна регата, която събира много участници. Курортът е известен и с пристанището си, което има капацитет да приеме 500 яхти.

Гюмбет

Само на разстояние 4 км западно от Бодрум можете да се разходите из живописната област Гюмбет. Тук има няколко плажа, покрити с дребен златист пясък, а равномерното влизане в морето осигурява условия за безопасно плуване. Морето започва да става дълбоко чак на 6-8 метра от брега, така че семейства с деца задължително ще оценят престоя си тук.

Гюмбет се отличава с много добре развита туристическа инфраструктура, предлагаща множество хотели, ресторанти, нощни клубове и барове. Голяма част от гостуващите тук са младежи от всички части на Европа, които са дошли да се повеселят в разгара на летните месеци.

Гюмбет предлага възможност за практикуване на най.различни водни спортове, в това число сърфинг, уиндсърфинг, парасейлинг и др.

На територията на плажовете му има шезлонги и чадъри, тоалетни, душове и съблекални, които осигуряват комфорт на почиващите. Гюмбет е сред най-популярните места за отдих не само в района на Бодрум, но и в цяла Турция, тъй като може да се похвали с прекрасни възможности както за пасивен, така и за активен отдих.

Ако планирате да прекарате своята почивка в Бодрум по крайбрежието на Егейско море в Гюмбет, препоръчваме ви да изберете като вариант някой от двата хотела с най-висок рейтинг - Luxury Collection Resort & Spa и Parkim Ayaz Hotel.

Торба

В случай, че търсите хотели в Бодрум, които разполагат с пясъчни плажове само на метри от тях, препоръчваме ви да разгледате вариантите, предлагани от курортното селище Торба. Мястото привлича със своята спокойна атмосфера и прекрасна природа.

Плажът Торба е разположен на около 7,5 км североизточно от Бодрум. Наред с дългия плаж, който се простира по протежение на цялото селище, тук туристите могат да се полюбуват и на няколко малки, но изключително живописни заливчета.

Повечето зони на плажа в Торба са естествено покрити с пясък. На места има изградени и дървени платформи и площадки с насипен пясък.

Тълпите от шумни туристи са рядкост в Торба. Основната причина за това е, че в района липсват шикозните ресторанти, от които изобилства Бодрум. За сметка на това, Торба може да се похвали с малки уютни заведения с превъзходна кухня. Като цяло, този плаж най-добре подхожда на всички онези, които си мечтаят да избягат от градската суета.

Друго – имайте предвид, че в Торба се намират едни от най-класните хотели в Бодрум като: Voyage Torba 5*, Vogue Hotel 5*, Rixos Premium Bodrum 5*, Paramount, Nikki Beach Resort & Spa, Sarpedor Boutique Hotel

bottom of page