top of page

Дидим - автобус

За Дидим

От малко рибарско селище в миналото, Дидим се превърна в един от най-популярните турски курорти, разположени на Егейското крайбрежие на Турция, на около  1050 км. от София. Продължителността на пътуване с автобус е около 18-19 часа, в зависимост от времето прекарано на границите и чакането за ферибот.

Градът не е много голям, но е едно свято място. Тук се намира храмът на Аполон и на всеки четири години се организират празници, посветени на Бог Аполон. В миналото в селището Дидим са живеели само свещениците от храма.

Неслучайно регионът на курорта Дидим се нарича  Алтънкум (ALTUNKUM), което в превод на български означава “ЗЛАТЕН ПЯСЪК”.  По цялото Егейско крайбрежие единствено тук се намират най-големите плажни ивици от естествен морски пясък, подобен на този в българския курорт “ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ“.

Броят на населението в Дидим възлиза на около 42 000 души. Основният източник на доходи на местните жители е туризмът. И този факт не е случаен, тъй като това е една от най-развитите индустрии в областта. Сезонът е продължителен и обхваща периода от края на месец април до средата на месец октомври. Средната денонощна температура е 24-28 градуса, като влажността на въздуха е не повече от 34-36%, което не създава впечатлението за висока температура.


          Дидим приковава вниманието към себе си основно с непоклатимото си спокойствие, прелестни пейзажи, елитни хотели и перфектното обслужване. Любителите на динамичния начин на живот също ще останат изключително доволни. Целият  курорт се простира на площ от 23 кв.км и е свързан изцяло с изключително добра шосейна мрежа и чисти улици. В центъра на града се намира голям търговски център  и улици с множество малки магазинчета за сувенири, злато и сребро. Както навсякъде в Турция и тук придвижването в града става с маршрутки, като пред всеки хотелски комплекс спира маршрутка, с която можете да се придвижите до центъра на курорта. На всеки бус е изписан маршрута, както и хотелите покрай които минава. Спирките са по желание на пътниците и преминават на всеки 5-10 минути. Работното време е от 6.30 часа сутринта до 24 часа вечерта.

Региона се свързва основно с три исторически обекта имащи огромно влияние върху развитието му и това са ХРАМА НА БОГ АПОЛОН в древния ДИДИМА, древните градове МИЛИЕТ /където е живял и творил математика и философа Талес/ и ПРИЕН /с единственият запазен и до наши дни храм на бог ЗЕВС по цялото крайбрежие на Анадола/. В близост до курорта се намира езерото БАФА, край което е разположен древният град ХЕРАКЛИЯ, свързан с легенди за възникватето на християнството по тези земи.

автобус
bottom of page