top of page

Кушадасъ - автобус

Anchor 1

За Кушадасъ

      Кушадасъ е един от най-популярните курорти на Егейското крайбрежие, в западната част на Турция. Намира се на 970 км. от София, като продължителността на пътуване с автобус е около 16-18 часа. Разстоянието от Измир до Кушадасъ е 90 км, а от Бодрум до Кушадасъ - 150 км. През последните 10 години хиляди българи избират Кушадасъ за своята лятна почивка, близо до местата, които всеки би искал да посети. Древният Ефес, храмът на Артемида и домът на Дева Мария са само на 17 км, а знаменития природен резерват Памуккале - на 250 км.

 

      Наричат Кушадасъ „Птичия остров“ - името му в превод от турски идва от (Kuş – птица и Ada – остров) и означава именно това. Но не защото е обитаван от многобройни пернати представители. Просто в близост до курорта, на няколкостотин метра навътре в морето, се намира каменен остров, наподобяващ глава на птица. Емблематичното парче земя, което се свързва със сушата посредством мост, всъщност е било база на морски патрул и военна база на турците и венецианците. Днес крепостта „Качюкада Кулеси“ , издигаща се в сърцевината на това парче земя, е една от основните туристически атракции на Кушадасъ.

       До края на 70-те години градът е малко рибарско селище, а днес е кипящ, свръхактивен град с над 470 хотела. Курортът разполага с няколко плажа, като най-хубавите са Лонг Бийч и Лейдис Бийч. Тук се намира четвъртият по големина аквапарк в Европа (въпреки, че Кушадасъ е в Азия), „Аква Фентъзи“, който е построен по проект на компанията Дисни.

    В Кушадасъ можете да намерите всичко характерно за една пълноценна почивка– мек средиземноморски климат, лазурно сини води, безкрайни плажни ивици, осеяни с тропическа растителност, луксозни хотели и препълнени заведения. В околностите му пък се намират легендарните антични градове Ефес, Милет, Колофон и Приен, където ще се наситите на изобилие от артефакти и ще обогатите познанията си за историческото минало на областта.

      В периода от 1919 до 1922 г., по време на турската война за независимост, градът е окупиран първо от италиански, а след това от гръцки ескадрони, докато на 7 септември 1922 г. окончателно е превзет. Извършва се размяна на гръцки и турски пленници. До 1954 г. Кушадасъ е част от вилает Измир, а след това преминава в пределите на областния град Айдън. Постепенно започва строителство на модерни жилищни сгради, и хотели, а туризмът започва да се развива като един от основните отрасли. За кратко време Кушадасъ се превръща в развит курорт, привличащ посетители от цял свят – такъв, какъвто го познаваме и днес.

 

Забележителности, които можете да посетите:

  • Древният град Ефес - макар днес да е на 5 км. от морето, древният град Ефес някога е бил важен търговски пристанищен град между Близкия Изток и средиземноморските пристанища на Запада. Ефес е постоен през 11 в. пр.н.е. и се превръща в главно средище за търговия, култура и политика. Днес по-голямата част от Ефес е скрита под огромни хълмове. Смята се, че едва 10% от града е разкопана, а останалата част спи под маслинови горички. Но и сега гледките са впечатляващи – дългата километър и половина, павирана с мрамор улица, минава покрай частично възстановените сгради. Там  се намира най-голямата сбирка от римски руини на изток от Средиземноморието. Ще видите одеона – това е малък театър с покрив, впечатляващата библиотека на Целз, театъра, който е можел да побере 44 000 души и се смята за най-големия театър в древността, храмовете на Адриан и император Дометиан и разбира се едно от седемте чудеса на древния свят – храмът на Артемида.  Древният град Ефес е под егидата на Юнеско и има условие, че всичко, което бъде открито там трябва да бъде предадено.

  • Храмът на Артемида е бил едно от чудесата на света. Днес от него не е останало  нищо. Скромното количество камъни напомня за някогашното величие на храма и само фантазията ви може да сглоби картината отпреди векове. Всичко по-ценно отдавна е в експозициите на прочу­тите световни музеи, а тук са останали основите и част от гигантската колона. Погледът ви ще открие, че описаната в аналите като божествено красива сгра­да е била разположена на площ колкото размерите на футболно игрище. Храмът е бил построен в чест на сестрата на Аполон - Артемида. Известно е, че богинята е закриляла гениални личности и е помагала на бременни жени. Легендата разказва, че когато през 356 г. храмът бил опожарен от ръката на Херострат, Артемида не могла да му се противопостави, защото в същото време помагала при раждането на Александър Македонски. Поради тази причина след години той повелил храмът да бъде възстановен.  Древните хро­нисти описват, че когато човек заставал пред него, имал усещането, че боговете са слезли на земята. За съжаление само далечните ни предци са имали късмета да го зърнат истински, а сега мястото изглежда по-скоро тъжно.

  • Домът на Дева Мария е друга забележителност, която ще имате възможност да посетите, заедно с древния град Ефес. Той се намира на около 7 км. над  Ефес, по пътя нагоре. На това място се стичат за поклонение не само християни, но и мюсюлмани, тъй като се смята че много болни хора са намерили изцеление. Според легендите именно в тази къща е починала Богородица, където прекарала последните години от живота си. Умира на 64 години, но не се знае къде е погребана. Любопитното е, че в Йерусалим също показват гроба на Божията майка, а спорът къде наистина е той продължава повече от век. Самата къща представлява еднокуполна постройка, частично вградена в скалите. На изхода има извор с три чучура и се смята, че водата има лечебни свойства. Всеки един от чучурите има специално предназначение – за Любов, за Здраве и за Щастие. Задълвително си носете празна бутилка, за да си налеете вода.  Непосредствено до извора има и стена, наречена „Стената на желанията“. Стената е подобна на Стената на плача в Йерусалим. Носете си лист, химикал и панделка, за да можете да запишете най-съкровеното си желание и да го завържете на стената. Хората вярват, че Богородица ще изпълни всичките им желания.

  • Памуккале е визитната картичка на Турция – един от най-красивите природни феномени в страната. В превод от турски името означава „замък от памук“.  Памуккале се намира в сеизмично активна зона. В следствие от земетресенията се появяват карстови извори. Богатата на минерали и варовик вода се стича по склона и в течение на хилядолетия образува над 100 приказни тераси. Те се изпълват от топлата минерална вода и образуват лековити лазурни басейни. Според местните жители изворите имат изключително въздействие и помагат при сърдечни и бъбречни заболявания, кожни проблеми, проблеми с кръвообращението, с нервите, при паралич и ревматизъм. По-нагоре е басейнът на Клеопатра, където самият император Траян идвал да лекува подаграта си. Сега тук е пълно с туристи, а наоколо ще Ви примам­ват всякакви местни вкусотии и аткрации.

      По обратния път попитайте за селото с бутилките и се вгледайте по покривите на къщите - там ще откриете най-нестандартния начин един баща да предлага дъщеря си за женене. Ако зърнете бутилка от кока-кола, значи в дома има стройна мома. Ако е от бира - девойчето е по-закръглено, а ако ши­шето е с дъното нагоре, бъдещата булка е с опак нрав. А дали е така, само ергените могат да кажат.

      Покрай екскурзиите не пропускайте всеки ден да откривате и по някое кътче от Кушадасъ. Отидете до Птичия остров, дал името на града. Там ще зърнете древна крепост, красива екзотична рас­тителност и ята гълъби. Разхождайте се по крайбрежния булевард - гигантските палми и луксозните хотели ще ви създа­ват усещането, че сте на френската ривиера, но само на няколко метра навътре в града ще откривате изненадите и магията на Ориента.

bottom of page