top of page
Anchor 1

За Мармарис

Мармарис е най-голямото естествено пристанище в света, един от най-красивите курорти на турската ривиера и една от любимите летни дестинации на мнозина българи. Той е важен пристанищен и курортен център, ширещ се едновременно на егейското и средиземноморското крайбрежие.

Мармарис е рай за шопинг маниаците и за купонджийте. Курортът заема неширока и плитка ивица по брега на голям залив, входът на който се затваря от остров. Така обградено от всички страни с планини морето прилича на огромно и спокойно езеро. Мармарис е истинско олицетворение на западния стил и източно очарование.

Цветовете на Мармарис са зелено и синьо – курортният град е заобиколен от покрити с борове хълмове и безкрайна тюркоазена водна шир, оформящи заедно магнетични уединени заливи.

Днес Мармарис е част от пределите на вилает Мугла, разположен в югозападна Турция там, където се срещат водите на Егейско и Средиземно море. На север от Мармарис се намира заливът Гьокова, на юг - Средиземно море, на запад - полуостров Датча и на изток – градчетата Далян и Каунос. Мармарис отстои на около 160 км от Бодрум, на около 370 км от Анталия, на около 200 км от феномена Памуккале, на около 810 км от Истанбул и на около 1200 км от София. Извървял е дълъг път от малко рибарско селище до голям и престижен курорт, посещаван ежегодно от много чуждестранни и туристи. Постоянното му население е около 31 000 жители, но през лятото заедно с туристите градът и прилежащия му район събират над 400 хил. души.

Луксозният Мармарис е известен с това, че притежава най-дългата крайбрежна ивица сред всички курорти в Турция – около 14 км., за която казват, че е копие на тази в Палма де Майорка. Тя се простира от огромното яхтено пристанище до планината, която отделя Мармарис от Ичмелер. Дори Истанбул със своята огромна площ и над 15 млн. души население, няма толкова дълга крайбрежна алея.

Основната актакция без съмнение е крепостта-музей на Мармарис, издигаща се на хълмовете зад пристанището. Реставрирана в продължение на 10 години (1980-1990 г.), днес тя предлага на посетителите си7 обособени вътрешни зали и градина с невероятна панорамна гледка. Две от залите са с археологическа насоченост (експонатите са от различни исторически епохи), а една – с етнографска (експонатите са от османската епоха). Около крепостта-музей е разположен и Старият град на Мармарис, който представляваавтентичната турска страна на курорта. Криволичещите улици обградени с къщи от дърво и камък, водят до традиционните ресторанти, базари и джамии. Макар и жилищна зона, всички сгради са образец на османската архитектура и са поставени под закрила, като културно наследство.

Улицата с баровете (Bar Street) в Стария град на Мармарис е най-любимото място за нощни забавления на туристите. По протежението й са отворили врати над 40 заведения с различна жанрова насоченост и работещи най-рано до 04:00 ч сутринта. Имайте предвид обаче, че липсата нa входна такса за тях се компенсира с изключително високите цени на алкохолните напитки, което е типично за цяла Турция като цяло. Докато сте в Стария град със сигурност ще бъдете привлечени от глъчката на Големия пазар (Grand Bazaar) – обширна покрита площ, осеяна с магазини, щандове, фризжорски салони и заведения за хранене.

В центъра на курорта има и прекрасен пеещ фонтан, намиращ се на красив площад, в близост до пристанището.

Можете да се отбиете и до курорта Ичмелер, само на 8 км. от Мармарис. В него има хотели и частни вили. Там живописно се сливат планина с море и спиращи дъха гледки. Тук ще се опияните от вида на екзотични растения, различни видове палми, портокалови дръвчета и уханни оеландри. В превод Ичмелер, означава "изгубен рай" и това като че ли е истина: тук има широки пясъчни плажове, зелени планински хълмове, вода чиято кристална чистота се дължи на вливащите се в морето планински извори. А атмосферата може да се определи най-точно като "вилна": тук е пълно с цветя, малки кафенца и симпатични малки хотелчета.


            Около курорта има много хвойнови гори, така че тук съветват да идват туристи, страдащи от белодробни заболявания. На 80 км. от Мармарис се намира град Далян – известен със своята лечебна кал и минерални извори.


            При избор на сувенири и подаръци, обърнете внимание на местния мед: този район е известен с този природен деликатес. Тук можете да си купите както обикновен цветен, така и оригинален от мащерка или боров мед.

Мармарис притежава всички отличителни белези, за да бъде наречен Средиземноморски рай. И когато го посетите, ще разберете защо и със сигурност ще оставите сърцето си тук!

bottom of page